tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső
minden címke megjelenítése
további szűkítés:
címke törlése: - középkor

Könyvismertető: Az Árpádok országa

Ez az elmúlt évek egyik legfontosabb könyve a magyar középkorkutatás egyébként is erős mezőnyében. Saját meghatározása szerint „Tanulmányok és katalógus”, ám sokkal több ennél: négy évszázad világával ismerteti meg az olvasót precízen, olvasmányosan és látványosan.

tovább olvasom

BTM: ismét Középpontban a középkor, ICOMOS: díjak, kérdések, válaszok

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2022. november 30-i adás már az archívumban hallgatható.

tovább olvasom

Avar kortól lakott középkori falut tárnak fel

Tiszaug határában, a Tisza partján tárják fel Ság falut a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai Wilhelm Gábor régész vezetésével.

tovább olvasom

Előzetes jelentés a Visegrád, Sibrik-dombon 2017-ben végzett tervásatásról

A Mátyás Király Múzeum egyik kiemelt tudományos programja a római castrum és (kora) középkori központ, valamint a kontinuitás kérdésének szisztematikus kutatása. Boruzs Katalin, Merva Szabina és Szabó Balázs Sándor tanulmánya.

tovább olvasom

Tévhitek a középkorról 2.

A középkor mindenképp kiszámíthatóbb korszakát az átmenet gyakran kaotikus időszaka követte. Kováts István régész panorámája.

tovább olvasom

Tévhitek a középkorról

„Középkori kegyetlenséggel végzik ki áldozataikat”, „középkori állapotok között élnek" –  hallhatjuk, olvashatjuk egyre gyakrabban. A jelző azonban téves, a középkor embere többnyire nem úgy élt és halt, mint a többség gondolná. Kis csokor a hamis toposzokból.

tovább olvasom

Középkori várak: úton az utánnyomás

Hamarosan megérkezik a nyomdából az újabb adag az európai várépítészet fejlődését bemutató, gazdagon illusztrált kötetből.

tovább olvasom

Fiatal Középkoros Régészek V. konferenciája

Csütörtöltől szombatig rendezik meg a Fiatal Középkoros Régészek V. konferenciáját a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

tovább olvasom

Középkori várak, virtuális vártúrák

Pénteken nyitják meg a magyar várépítészet történetét, érdekes fejezeteit látványosan bemutató tárlatot a visegrádi Mátyás Király Múzeumban.

tovább olvasom

Kis magyar úthatározó 2.

Folytatjuk a szó szerinti útikalauzunkat a Kárpát-medencéről. Kiderül az is, hogyan és miért is maradt le a térség Európa nyugati felétől.

tovább olvasom

Kis magyar úthatározó 1.

Egy-egy ország, vagy térség történelmét kis túlzással akkor is megismerhetnénk, ha csupán az ott futó utak építéséről, azok használatáról volnának ismereteink. Szó szerint útikalauz a kezdetektől az újkor hajnaláig a Kárpát-medencéről – a teljesség igénye nélkül.

tovább olvasom

Dunakanyar, középkor, lovagrend, husziták

Bár egy történelmi(es) lektűr hozzávalóinak a felsorolása is lehetne a címbéli lista, valójában kiállításról van szó - igaz, mindjárt kettőről.

tovább olvasom

Megnyílt a fotókiállítás

A fotópályázat eredményeként összeállt kiállítási anyag május 5-ig tekinthető meg a visegrádi Mátyás Király Múzeumban.

tovább olvasom

Mutasd meg a középkort - kiállításmegnyitó

A közösen megrendezett pályázat díjátadójára és a kapcsolódó kiállítás megnyitására 2013. április 5-én pénteken 16 órakor kerül sor a visegrádi Mátyás Király Múzeumban.

tovább olvasom

Mutasd meg! fotópályázat: döntött a zsűri

A visegrádi középkor témájában a Finom fény, az általános középkoréban a Prágai sziluett című alkotás lett a legjobb a zsűri ítélete szerint.

tovább olvasom

A Szent Bertalan templom a középkorban

A pécsi dóm kőtárában rendezik meg 2013. március 6-án, szerdán a konferenciát.

tovább olvasom

Középkor: Most mutasd meg

Február 16-án kezdődik visegrádi Mátyás Király Múzeum, Archeologia – Altum Castrum Online és a műemlékem.hu fotópályázata.

tovább olvasom

Fiatal Középkoros Régészek IV. konferenciája

Kaposváron rendezik meg 2012. november 22-24. között a Fiatal Középkoros Régészek IV. konferenciáját. A konferenciára előadással már nem, de poszterrel még lehet jelentkezni.

tovább olvasom

A zirci középkori ciszterci apátság 2011. évi feltárása

A zirci ciszterci apátság felkérésére a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma 2011. július 13. és augusztus 16. között vezetésemmel ásatást végzett a középkori zirci kolostor keleti szárnyánál és a középkori templomépület keleti részénél. Célunk a Hümpner Tibor által 1912-13-ban és Ferenczi László által 2007-ben feltárt keleti kolostorszárny környezetésnek tisztázása volt, a XX. század elején végzett kutatások hitelesítésével. A munka során feltártuk a keleti kerengőt, a sekrestyét, a déli keresztházat a két déli mellékszentéllyel, valamint a négyezet, a szerzetesi kórus és a főszentély déli felét.

tovább olvasom

Gótikus templom, félig az út alatt

Bár a 2011-es ásatás célja elsősorban a korábbi feltárások hitelesítése, a környezet tisztázása volt, több új eredményt is sikerült elérni Zircen, a ciszterci templom újabb kutatásával.

tovább olvasom

IV. Béla dénárával keltezett tőr a visegrádi Alsóvárból

Az Alsóvár késő Árpád-kori leletei között, de a magyarországi középkori régészeti leletanyagban is egyaránt egyedinek számít az a jól keltezhető rétegből származó tőr, amelynek rövid ismertetése következik az alábbiakban. Kováts István tanulmánya.

tovább olvasom

Tőrlelet az Árpád-korból

A tőr a középkor egyik legnagyobb tömegben használt fegyvere lehetett (legalábbis szinte bárki birtokolhatott ilyet), ám talán éppen hétköznapi volta miatt kevésbé közismert a kultúrtörténete. Pedig a visegrádi Árpád-kori tőr is kivételes lelet.

tovább olvasom

XI. századi görög monostor Visegrádon

I. András király uralkodása alatt növekedett a bizánci kultúra terjesztőinek számító ortodox szerzetesség befolyása. Buzás Gergely és Eszes Bernadett tanulmánya.

tovább olvasom

Festett építészeti díszítés a 14-15. században

Magyarország középkori építészetének karakterét több természeti és gazdasági természetű körülmény befolyásolta.

tovább olvasom

Okkal színes középkor

A fagyciklusok nem csak a mai műemlékvédelemnek okoznak problémát. A kövek, faragványok épségét már a középkorban is védték – vakolattal, festékkel, gyakrabban, mint gondolnánk.

tovább olvasom