tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső
minden címke megjelenítése
további szűkítés:
címke törlése: - történelmi tudat - történelem

Mire jó a történelem?

 Az elmúlt években többször fellángolt a vita hazánkban a bölcsészet és azon belül a történettudományok társadalmi hasznosságáról. Nem csak a széles közvéleményt, de a tágabb tudományos életet, sőt magát a történettudományokkal foglalkozó szakmákat is megosztja a kérdés. Buzás Gergely és Kovács Olivér jegyzete.

tovább olvasom

Mohács védelmében: az évforduló margójára

Mohács közügy. Csaknem ötszáz éve bárki írhatott róla ilyen-olyan indíttatásból: szikáran beszámolva az eseményekről, vagy vádolva az időjárást, az ellenséget, az idegeneket és egymást; elrettentőleg vagy példázatként; prózában vagy éppen rímbe szedve. Varga Szabolcs cikke.

tovább olvasom

Tévhitek a középkorról

„Középkori kegyetlenséggel végzik ki áldozataikat”, „középkori állapotok között élnek" –  hallhatjuk, olvashatjuk egyre gyakrabban. A jelző azonban téves, a középkor embere többnyire nem úgy élt és halt, mint a többség gondolná. Kis csokor a hamis toposzokból.

tovább olvasom

Szulejmán megint győz

Korántsem elvont elmélkedés, hogy miként vívjuk meg és vesztjük el az újabb szellemi Mohácsunkat – úgy, hogy persze nem a szultán, hanem mi vagyunk a saját ellenségeink.

tovább olvasom