tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

A nyalábvári Perényi-sírkő

Egy töredékes sírkő Kárpátalján és a teljesalakos, páncélos lovagi sírkövek története. Prohnenko Igor, Zsilenko Mária és Buzás Gergely tanulmánya.
 
 
2015-ben Nyaláb várában, Prohnenko Igor és Zsilenko Mária ásatása során a vár egyik helyiségében, XVI-XVII. századi rétegből egy vörösmárvány sírkőtöredék került elő. A töredék egy lovagalakos sírkő felső részének közepéből származik, egy párnán nyugvó sisakos férfifejet ábrázol. A párna mellett, a lovag jobb keze felől egy zászlórudat, és a párna, illetve a zászló alatt egy drapériával letakart ravatalt láthatunk.
A halottat ábrázoló reliefnek csak a töredékes arca maradt meg, de a homlok, az áll, az orr, a szemek és az ajkak sérültek. A szemek és az ajkak sérülésének jellege tudatos rongálásra vall.
A teljesalakos, páncélos lovagi sírkövekre már a 13-14. századból és a 15. század első két harmadából is van egy-két példa a középkori Magyarországról, ám szélesebb körű elterjedésük csak a 15. század utolsó negyedétől kezdődött meg. A csatolt tanulmányból ezek típusait, történetét is megismerhetjük.
 
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!