tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

A siklósi vár kápolnájának egykori hajóboltozata

A Siklóson rekonstruálható boltozat egy köztes fejlettségi formát mutat, legközelebbi párhuzamait talán a szudétavidéki Brüx-ben álló Mária mennybemenetele templom oldalkápolna boltozatainál láthatjuk. Szőke Balázs tanulmánya.
 
 
A siklósi vár helyreállítása az 1950-es években kezdődött, majd több szakaszban folytak az ásatások, melyek során számos középkori kőfaragvány került elő. A kőfaragványok alapján a 60-as 70-es évek folyamán olyan jelentős részletek rekonstrukciója készült el, mint a vár egykori zárterkélyének visszaállítása. Az anastylosis normáinak megfelelő visszaépítés Szakál Ernő munkája. A Czeglédi Ilona vezette ásatások és a falkutatás során lassan kibontakozott az egykori, több gótikus és reneszánsz építési periódus során kialakult vár képe. Tisztázták az építéstörténet periodizációját, valamint a jelenlegi épületben fennmaradt középkori falak helyzetét. A kutatás korai fázisában a stíluskorszakok egymásutániságával számoltak a kápolna építését a XV. század közepére datálva.
Ezt a véleményt osztotta Czeglédi Ilona és Gerő László is. Horler Miklós már 1979-ben felvetette a reneszánsz és bizonyos későgótikus részletek egykorúságának lehetőségét.
 
Folytatás Szőke Balázs csatolt tanulmányában

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!