tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Aquincum: épül a kerítés, Szigetvár: újra fenn a várfalon, Körmend: bontás és megőrzés

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2022. február 2-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Az első nyertes pályázat nyolc évvel ezelőtt született meg, a napokban pedig elkezdték építeni az Aquincumi Múzeum új kerítését. Természetesen nem egy közönséges kerítésről van szó: látványsétány, információs fal is lesz egyben. Erről és az intézmény idei terveiről beszélgetünk a műsor első perceiben Láng Orsolyával, a múzeum igazgatójával.
Ezután Szigetvárra indulunk, ahol immár körbesétálhatunk újra a várfal tetején. Befejeződött a kaszárnyaépület felújítása is, ám a megnyitására még egy ideig várni kell. Ugyan azt gondolhatnánk, hogy már mindent elmeséltek az 1566-os ostromról, vannak bőséggel tervek. Riport Salamon Ferenc várkapitánnyal.
Végül Körmenden járunk, ahol gőzerővel bontják a Várkertben a cipőgyárhoz a huszadik század második felében emelt épületeket. Bemegyünk a hajdani levéltárba is, amelyben a szegények orvosaként ismert, 2003-ban boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László szemkórházat rendezett be a múlt század húszas éveiben. Ennek az épületnek az újjászületése még várat magára. Beszélgetés a helyszínen Móricz Péter történész-muzeológussal, a Batthyány-Strattmann László Múzeum vezetőjével.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!