tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Aquincum: gátépítés előtt kutatnak, megrohanták a látogatók Máré-várat, Ónodi vár: nagyon készülnek

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2019. június 19-i adás már az archívumban hallgatható.
 
Gát szeli majd hamarosan ketté az Aquincumi polgárváros északi, vasút túloldalán lévő részét, s a beruházás páratlan lehetőséget teremt arra, hogy megismerjék az ókori város szerkezetét. A munka az egykori városfalon túl már megkezdődött – itt járunk a műsor első perceiben. Hallhatnak majd arról is, milyen programokkal várják a látogatókat az Aquincumi Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján, szombaton. Riport Láng Orsolya régésszel, az Aquincumi Múzeum igazgatójával.
Ezután Baranya megyébe, a másfél hónapja ismét megnyitott Máré-várba indulunk. Több mint négyezren keresték fel alig hat hét alatt, tehát nem felejtették el a potenciális látogatók a térség legépebben maradt középkori erősségét. Várséta Varga Szabolcs történésszel, a 21. Századi Magyaregregyért Egyesület elnökével és Buzás Gergely régész-művészettörténésszel.
Végül Ónodon járunk majd. A Sajó-parti várnál ugyan még nem érkezett látványos szakaszába a felújítás, azonban a tervek gőzerővel készülnek. Beszélgetés a helyszínen Tarnóczi Józseffel, Ónod polgármesterével.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!