tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

BTM: feltárult a limesút egy szakasza, az alig ismert Zelemér, idén is kinyit a Máré-vár

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2020. május 6-i adás már az archívumban hallgatható.

Ha maszkban és a korábbinál kisebb csapatokkal is, de kezd a régi kerékvágásba visszazökkenni a régészeti kutatás a főváros területén. A napokban a római limesút egy páratlanul ép, hosszú szakaszára bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei: Óbudán járunk a műsor első perceiben, a kalauzunk Tóth Farkas Márton ásatásvezető régész és Hajdu Barbara régész, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai.

Tervásatás keretében soha nem kutatták a Hajdúböszörménytől délre található egykori Zelemér települést, s magáról az ikonikus csonkatoronyról és a templom maradványairól is mindössze egy nyolcvan éve végzett feltárásnak köszönhetően tudunk bármit is. Beruházásoknak hála azonban feltárulhat a középkori falu néhány részlete. Riport Bálint Mariannával, a Hajdúsági Múzeum régészével.

A tervek szerint idén is megnyitják majd a Pécstől északra fekvő Máré-várat. Már dolgoznak a kisebb hibák kijavításán, sőt készül egy várkiállítás is. Interjú Varga Szabolcs történésszel, a 21. Századi Magyaregregyért Egyesület elnökével.

 

A meghallgatható adás a Közkincs-kereső archívumában

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!