tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Buszesz: folytatódik a kutatás, Ják: újjászületnek a kifestések, BTM: újabb római leletek

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2021. július 28-i adás már az archívumban hallgatható.

Folytatódik a régészeti kutatás az egykori óbudai szeszgyár, a BUSZESZ területén. Már fel is tárták az első római kori temetkezéseket a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei. Hallhatnak egy csaknem kétezer éves szvasztikáról, vagyis horogkeresztről is. A kalauzunk a helyszínen Hajdu Barbara, a Budapesti Történeti Múzeum ásatásvezető régésze.

Ezután Jákon járunk, ahol új szakasza kezdődött el a Szent György-templom helyreállításának, műemléki rekonstrukciójának. Kiderül az is, mi lesz az eredménye a kifestések, falképek megtisztításának. Riport Sarkadi Márton építészmérnökkel, műemlékvédelmi szakértővel, a helyreállítási munkák Szombathelyi Egyházmegye által megbízott szakmai koordinátorával és Bóna István restaurátorral, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docensével.

A műsor végén visszatérünk Budapest és Budaörs határába. Az itt folyó ásatáson kőből készült római kori épület és kelta veremházak maradványait, valamint rengeteg érdekes leletet tártak fel. Riport Kurunczi Mónika ásatásvezető régésszel, a Budapesti Történeti Múzeum munkatársával.

 

A meghallgatható adás a Közkincs-kereső archívumában

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!