tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Eger: nyitás május 14-én

Május 14-én, az Emlékhelyek Napján nyitják meg a megújult kazamata kiállításait, illetve adják át a nagyközönségnek az egyéb lezárult fejlesztések eredményeit.
 
 
„Az egri vár és erődrendszer turisztikai attrakciófejlesztése” című, az Európa Unió és a magyar állam által támogatott (ÉMOP) program keretében, összesen 2,1 milliárd forintos beruházással újult meg a kazamatatér, épültek kiállítások, épült fel a Szép-bástya és a Török kert. Elkészült a várfalsétány is, illetve megújították a vár teljes közmű-rendszerét, amely már alig tudta a látogatókat kiszolgálni. A kazamata- és kaszárnyatérben négy kiállítási egység nyílik meg, elsősorban az 1552-es ostrom, illetve a török-kori háborúk, ostromok világát bemutatva a látogatóknak. A kőtár kiállítás a vár, illetve a székesegyház középkori történetébe enged bepillantást.
Bár a fejlesztések egy szakasza most lezárult, tovább folyik majd az egri vár rehabilitációja. A tervek szerint még ebben az évben sor kerülhet a középkori székesegyház újabb feltárására, amelynek részben az a célja, hogy azonosítsák a püspökség legkorábbi, feltehetően 11. század eleji templomának maradványait (az egri püspökséget a hagyomány szerint Szent István alapította). A későbbikben feltehetően valamiféle részleges, a nyugati toronypárt megidéző tömegrekonstrukció érzékeltetheti majd az épület 15-16. századi méreteit.
A május 14-i Emlékhelyek Napjára összeállított program reggel 9-kor kezdődik történelmi felvonulással Eger belvárosában, 10-kor kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, s az egész napos rendezvény a 16 órakor kezdődő diadalünneppel és táncházzal zárul a várban, a gótikus püspöki palota előtt.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!