tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Évezredek nyomai a Bécsi útnál, a Hódoltság korát idézik meg Visegrádon, kutatás a Nagy fürdőben

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2020. augusztus 26-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Régészeti megfigyelésnek indult, ám a leletgazdagság miatt hamar ásatás lett belőle. A Bécsi út szomszédságában járunk a műsor első perceiben, ahol a Budapesti Történeti Múzeum régészei dolgoztak az elmúlt hetekben. Riport az ásatásról Fuchsz Noémivel és Kraus Dáviddal, a Budapesti Történeti Múzeum régészeivel.
Ezután Visegrádra indulunk, ahol szeptember ötödikén és hatodikán rendezik meg az első Visegrádi Mustrát. Mátyás király és Nagy Lajos után most a hódoltság korával ismerkedhetnek meg a királyi palota látogatói. Hallhatnak a hódoltság kori hagyományőrzés sajátosságairól is. Beszélgetés Buzás Gergellyel, a Mátyás Király Múzeum igazgatójával és Szűcs Józseffel, a szervező Vörös Oroszlán Lovagrend hagyományőrző egyesület elnökével.
Végül visszatérünk Budára, az Árpád-híd tövébe, pontosabban részben ez arra felvezető út alá, ahol Kirchhof Anita, a Budapesti Történeti Múzeum régésze kalauzol. A Flórián téri római fürdőben felszedték a rossz állapotba került mozaikot, ennek kapcsán kutathattak az intézmény szakemberei.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!