tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Extrákkal nyílt meg a várkiállítás

Olyan leletek is megtekinthetők a visegrádi Mátyás Király Múzeumban pénteken megnyitott kiállításon, amelyek néhány napja még a földben voltak.
Több mint két esztendeje, egy, a National Geographic Magazinban megjelent cikk a közvetett előzménye a pénteken megnyitott Középkori várak, virtuális vártúrák című kiállításnak. Gáspár Ibolya riportja a virtuális rekonstrukciók hazai világát, s a módszerben lévő lehetőségeket mutatta be. Részben a cikk ihletésére 2011 novemberében megrendezték a Virtuális középkor – virtuális rekonstrukciók című konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban. A konferencián, majd azt követően kezdődtek el a megbeszélések, hogy egy ilyen animációkkal felvértezett film mutassa be a magyar várépítészetet. A Virtuális Vártúrák – Régi váraink új fényben című filmet (a Titánia-Master Pro Kft. szervezésében, a Pazirik Kft-vel együttműködve) idén július 13-án mutatta be a Magyar Televízió 2-es csatornája – eközben már javában folytak a pénteken megnyitott Középkori várak, virtuális vártúrák című kiállítás előkészületei.
Ez is elhangzott a nagy érdeklődés közepette megtartott eseményen, amelyen dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg a tárlatot, amelyet a film ismételt bemutatója követett. Maga a kiállítás ugyan nagy teret hagy a virtualitásnak (a bővebben elemzett várak is ezen fajta rekonstrukciónak hála születnek, legalábbis a szemnek, újjá), azonban tárgyak is láthatók: makettek és használati eszközök, fegyverek, amelyeknél szerencsére több esetben is egymás mellett láthatjuk a leletet (a maga történetiségében), illetve annak rekonstrukcióját.
A kiállítás igazi szenzációja is két tárgy: ezek a napokban kerültek elő a visegrádi Sibrik-dombon, az ispáni vár feltárásán. Az aranygyűrű, illetve a sarkantyú vizsgálata még folyamatban van, ám nem lehetetlen, hogy átírják ismereteinket nem csupán Visegrád kora középkoráról, de talán az államalapítás-korának hatalmi berendezkedésről is.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!