tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Hangot adunk a legnépszerűbb cikkekhez

Február elején indítottuk el portálunkat: vajon mely magazin cikkeket olvasták a legtöbben az elmúlt majd' tizenegy hónap alatt? Az első hármat már hallgathatja is!

Bár az Archeologiát a középkor régészetének portáljaként definiáljuk, igyekszünk a lehető legtágabban értelmezni a határokat – szerencsénkre, hiszen így írhattunk egy, a korszakot „alulról” ölelő antikvitáshoz is csak lazán kapcsolódó tárgy feltárásáról. A sárisápi dombtetőn talált kelta kocsitemetkezés kivételes lelet, hiszen rendkívüli épségben maradt fenn. Megtalálása részben a véletlennek köszönhető, hiszen a feltárók nem egy lehetséges kelta temető reménye, hanem a közeli ókeresztény sírkápolna ismételt feltárása miatt érkeztek a helyszínre. A cikk – amelyet most egy rádióriporttal egészítettünk ki – a 2012-es év legolvasottabb magazin anyaga lett a portálon.

Második legtöbben azt a cikket olvasták el, amely az abasári – részben középkori – katolikus templom egy érdekes részletéről, a nyugati bejárat fölé befalazott római szarkofág töredékéről szólt. A cikkben igyekeztünk tovább bontani azt a feltételezést, hogy a 11. században az antik, római minta határozta meg az előkelő temetkezéseket, így az abasári szarkofág valószínűleg Aba Sámuel temetkezési kelléke lehetett. Ennél a cikknél is rádióriportot találnak csatolva.

A harmadik legolvasottabb magazin cikkünk a bugaci kolostor feltárásáról szólt. Péter és Pál monostorának rövid fennállás adatott meg, hiszen a tatárjárás elsöpörte a szerzetesi életet, az épületek már a kunok betelepedésekor elkezdtek pusztulni. A cikkben szerepelt az is, hogy a 13. századi mongol támadás alapvetően változtathatta meg ezt a térséget, hiszen elpusztította a korábbi településszerkezetet is. A cikkhez szintén riportot csatoltunk.

 
Ezek voltak a „dobogós” magazin cikkek 2012-ben. Ám a többit is érdemes lapozgatni. Minden olvasónknak Boldog új Évet Kívánunk!

 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!