tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Ilyen a régészet laborja, Baláca: színház, programok, tervek, egy csehországi bronztárgy útja

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2023. augusztus 23-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Egy ideje már valóságos forradalom zajlik a régészeti leletek vizsgálata terén. A kutatók nem csupán korábban elképzelhetetlen mértékű nagyítással láthatják a tárgyakat, de a belsejükbe is belátnak, az összetételüket is roncsolásmentesen tudják vizsgálni. Erről hallhatnak a műsor első perceiben Kreiter Attila régésztől, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete Feldolgozási Főosztályának vezetőjétől.
Ezután a balácai római kori kiállítóhelyről és romkertről lesz szó, ahol a napokban színházi előadást rendeznek. Megtudjuk azt is, hogy miként lehet fejleszteni, bővíteni Balácát. Beszélgetés Kovács Loránd Olivérrel, a Nemzeti Régészeti Intézet tudományos igazgatójával, a balácai kiállítóhely régész szakértőjével és Török Katalinnal, a Magyar Nemzeti Múzeum Hálózati Igazgatóságának főosztályvezetőjével.
Végül Hajdúböszörményben járunk, ahol még egy bő hónapig lehet megnézni egy Csehországból származó, de Kárpát-medencei kötődésű bronzkori tárgyat. Riport Bálint Mariannával, a Hajdúsági Múzeum régészével.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!