tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Konferencia után, kéziratleadás előtt

Egy baráti beszélgetéssel indult, majd a visegrádi Mátyás Király Múzeum munkatársaival való egyeztetés után júliusban forrott ki a gondolat: idén a múzeum szervezésében kerül megrendezésre a fiatal népvándorláskorosok találkozója.

Az előadók készséges közreműködésével szeptemberre összeállt egy olyan program, amit szerettünk volna. Október 4. és 6. között sor került a „Hadak útján” Népvándorláskor Fiatal Kutatóinak XXII. Konferenciájára. A kiemelt érdeklődést a résztvevők nagy száma (mintegy 100 fő) mutatja, a közzététel és a konzultáció igényét pedig jól tükrözi: több, mint 40 prezentáció hangzott el két nap alatt. Utólag is köszönetet kell mondanunk örökös elnökünknek, a szeretett Tomka Péternek, aki a tőle megszokott fiatalos erővel, bölcsességgel, és ami ennél a konferencia sorozatnál is nélkülözhetetlen: humorral vezényelte le a találkozót. Azt szoktuk mondani, ha szép az idő Visegrádon, az már fél siker egy konferenciához. A szívet-lelket melengető őszi napsütés megvolt, s a fiatal régészek beszámolói mellett Kiss Gábor és Lőrinczy Gábor előadásában a konferenciatörténeti megemlékezés, illetve a 20. összejövetel kötetének bemutatása tette emlékezetessé az eseményt. A programot Füredi Ági kiállításvezetése, no és az elmaradhatatlan, hajnalig tartó szakmai-baráti beszélgetések színesítették.

Ahogy a konferencián bejelentettük, a találkozó anyagát szándékunkban áll beépíteni a szakirodalomba: a hagyományt folytatva kötet formájában adjuk ki az összejövetelen elhangzottakat.

A Szervezők/Szerkesztők

Gróf Péter                                                                         Merva Szabina

MNM –Mátyás Király Múzeum, Visegrád                     MTA BTK Régészeti Intézet

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!