tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Könyv a zsámbéki templomról: Tekintsd e művet, Isten

Reprezentatív, nem csak beltartalmát, de küllemét tekintve is tekintélyes kötet jelent meg a zsámbéki templomról Valter Ilona és más szerzők tollából.
 
 
A zsámbéki premontrei templom és kolostor története – szól a könyv alcíme, azonban a csaknem hatszáz oldalas, nagyalakú kötet ennél sokkal átfogóbb képet kínál: nagyon helyesen a település-, majd az Aynard nemzetség történetével kezd, elvezetve az olvasót egészen a műemlékvédelem megszületéséig, s a zsámbéki templom iránt felélénkülő szakmai érdeklődés kezdetéig. Még mielőtt azonban konzerválásról, vagy helyreállításról szó esne, az 1986 és 1991 között folytatott hitelesítő ásatások ismertetése kap nagyobb teret. A templom, illetve a kolostor területén elsősorban a temetkezések feltárásán van oldalak tucatjain át a hangsúly, majd a premontrei rend történetének felidézését követően immár elsősorban magának a templomnak a kutatása kap főszerepet, hogy aztán az eddigi helyreállítási munkákkal záródjon a kötet.
 
 
Efféle rövid vázlatként ismertetve aligha érződik, hogy milyen mennyiségű tudásanyag várja az érdeklődőt az olvasás során. Ez a kötet tulajdonképpen összegzi mindazt, amit napjainkig meg lehetett tudni a zsámbéki templomról és kolostorról. Ez tehát a történelem, amelynek az ismerete azért is különösen fontos, mert küszöbön áll a következő helyreállítás, amelynek elmaradása esetén jóvátehetetlenül pusztulna tovább a romegyüttes.
 
 
Nem állítom, hogy a Tekintsd e művet, Isten - A zsámbéki premontrei templom és kolostor története című könyv könnyed olvasmány lenne, amelyet unaloműzésként lapozgatna bárki. Azt azonban igen, hogy mérföldkő a templom történetében – olyan összegzés, amelyre még évtizedek múlva is hivatkozni fogunk.
A könyvet a Martin Opitz Kiadó jelentette meg a Nemzeti Kulturális Alap és Zsámbék város önkormányzata támogatásával.
 
Kovács Olivér
 
2023. július 19.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!