tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Középkori templom és üveggyártó műhely

A pomázi Nagykovácsi-pusztán található lelőhely és a 19. században még világosan felismerhető romok régóta ismertek a középkori kutatás számára, de azonosításával és funkciójával kapcsolatban eltérő elképzelések fogalmazódtak meg. Felmerült, hogy ciszterci kolostorhely, pálos kolostor vagy falusi plébánia templom állt ezen a helyen.

A 2011-ben végzett négy hónapos régészeti ásatás munka eredményeképpen feltártuk az Árpád-kori, kváderkövekből épült templomot. Az egyhajós, félköríves szentélyzáródású templomnak jelentős maradványai kerültek elő, elsősorban a nyugati homlokzatnál. Az újkori kőkitermelés ellenére a templom minden alaprajzi részletét azonosítottuk. A templomot középkori temető vette körül, amelynek néhány sírját tártuk fel. Az épület fölé védőtető készült, állagmegóvásának és helyreállításának előkészítése megkezdődött.

A templom körül „U” alakban elhelyezkedő műhelyépületek közül az egyik nagyméretű (20x10 méteres) szárny feltárását kezdtük el. Az épület és a templom közötti részen egy vastag feltöltési rétegből a középkori üveggyártás termékei, olvadt üvegdarabok, illetve az üveggyártó kemencék speciális kialakítású építőelemei kerültek elő.

 

A feltárt maradványok ismertetése Laszlovszky József jelentésében olvasható.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!