tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

LiDAR: Csongrád után Szolnok felett repültek

Sikeres volt a Nemzeti Régészeti Intézet munkatársainak a Szolnok belvárosa felett végzett LiDAR- és ortofotó adatfelvétele. Az eredményekre természetesen még néhány napig, a kiértékelés végéig várni kell - tudósította a Régészeti Hírügynökség.

Az előzetesen kijelölt területnek mintegy a háromnegyedét sikerült felmérni Szolnokon a Nemzeti Régészeti Intézet LiDAR- és ortofotó adatfelvétele során. A kutatás szempontjából legfontosabb városrészt, a Várszigetet tulajdonképpen teljes egészében felmérték. A felmért csaknem huszonöt hektárból maga az egykori szolnoki vár területe mintegy hat hektárt tesz ki.

A felmérés ötlete még hónapokkal ezelőtt vetődött fel, majd a vár kutatója, Kertész Róbert régész, a Damjanich János Múzeum munkatársa segítségért fordult Dr. Virágos Gáborhoz, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyetteséhez, a Nemzeti Régészeti Intézet vezetőjéhez. Miután az NRI szívügyének tekinti általában is a magyarországi régészeti tevékenység eredményinek gyarapítását, a szolnoki felmérésre ennek keretében került sor.

Természetesen más eredményeket várhatunk a városi repülés során egy sűrűn beépített városi szövet esetében, mint akkor, ha nincsenek a területen épületek és a bolygatások száma is csekély – mondta el a Régészeti Hírügynökségnek Zsiga Zsolt geodéta, az NRI Innovációs és Kutatási Főosztályának munkatársa. Ő azért felel, hogy térben a megfelelő helyre kerüljenek a felvett adatok, míg kollégája, Látos Tamás geoinformatikusként az adatok kiértékelését végzi.

Zsiga Zsolt hozzátette: a szolnoki repülés a második ilyen városi felmérése volt a csapatuknak. Az év elején Csongrád belvárosában végeztek LiDAR-, és ortofotó adatfelvételt, ott sikerült kimutatni egy olyan felszíni anomáliát, ami megfeleltethető a sokat keresett csongrádi vár sáncának. A tényleges azonosítást azonban régészeti kutatással, feltárás során lehet majd elvégezni. Szolnok esetében úgy vélekedett, hogy bár az itteni adatfelvétel nagy reményekre adhat okot, a beépítések és az utólagos bolygatások nehezíthetik az eredmények elérését.

A szolnoki vár kutatásának tudományos programja 2017-ben vette kezdetét. Az ásatások során a vár, azaz várak több periódusát, valamint épületeket is azonosítottak. A LiDAR- és orfototó felmérés jelen esetben nem új tudományos eredmények elérésére törekszik, hanem a már meglévő adatokat szeretnék megerősíteni velük.

 

Fotó: Nagy Balázs

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!