tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Megismerésre vár a Karoling-kor, Pécs: temetőben született a város, Ózd: ez maradt a vasgyártásból

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2017. szeptember 27-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Változik a múlt. Egyre inkább úgy tűnik, hogy új fejezetet kell írni a Kárpát-medence kora középkoráról, elsősorban a honfoglalást megelőző évtizedekről, illetve a magyar állam megalapításáról. A Karoling-kornak mind több emléke kerül elő a Dunántúlon, erről a korszakról rendeztek a napokban konferenciát a visegrádi királyi palotában. Beszélgetés a rendezvény szervezőivel, Sudár Balázs történésszel és Buzás Gergely régész-művészettörténésszel, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatójával.
Ezután Pécsre, az ókeresztény sírkamrákhoz és temetőhöz indulunk. A sírépítmények feltehetően kulcsszerepet játszottak a város középkori újjáéledésében. Interjú Tóth Zsolttal, a Janus Pannonius Múzeum régészével.
Végül a hajdani szocialista nehézipar egyik egykori fellegvárában, Ózdon járunk majd. Megtudjuk, mit tud kezdeni a város az ipari örökséggel, s kiderül az is, hogy hamarosan a múzeumlátogatók szeme láttára gyártanak majd vasat. Riport Oláh Zsolttal, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott vezetőjével.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!