tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Mutasd meg a középkort! - Nádudvaron is

Megnyílt a nádudvari művelődési házban a Mutasd meg a közékort! című – immár – vándorkiállításunk.
 
 
A Nádudvaron rendezett első Laponyagi Vigasságok nyitóeseményeként nyílt meg a város Ady Endre művelődési házában a visegrádi Mátyás Király Múzeum, az Archeologia – Altum Castrum Online, illetve a műemlékem.hu portál közös szervezésében év elején megszületett Mutasd meg a középkort! című kiállítás, amely részben a hasonló című pályázat győztes képeit, részben a műemlékem.hu fotópályázatának korábban kiállított munkáit mutatja be a nagyközönségnek. A negyven alkotás november első hetének végéig biztosan megtekinthető a helyszínen.
Nem véletlenül a középkort idéző tárlattal (amelyet a Mátyás Király Múzeum igazgatója, Buzás Gergely és a portálok szerkesztője, Kovács Olivér nyitott meg) vette kezdetét a település apraját-nagyját megmozgató rendezvény, hiszen annak apropója egy 1580-ban a településnél vívott ütközet. Ennek során – bár a csata aprólékos feldolgozásával még adós a történettudomány – a környező végvárakból érkező vitézek megverték a szolnoki bég szabadcsapatait.
A pénteki megnyitót középkori zenei koncert, majd reneszánsz ételkóstolás követte. Szombaton főzőversennyel, jelmezes felvonulással, csatajelenettel, vigassági uralkodópár választásával, íjászbemutatóval, középkori divatbemutatóval és koncertekkel folytatódott a hagyományteremtőnk szánt vigasság.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!