tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Pályázat 3D feldolgozásra

A SziMe3D projektben a 3DAR alprojekten belül intézmények, illetve muzeológusok, régészek, művészettörténészek, építészek javaslatait várják.

Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott SziMe3D projektben a 3DAR alprojekt a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább, múzeumi, turisztikai, oktatási hasznosítását teszi lehetővé. Munkánk során az épített örökség és kiemelt fontosságú tárgyi emlékek 3D-s modelljét állítjuk elő. A kutatás-fejlesztési cél a felhasználható digitalizálási technológiák kiválasztása, tesztelése, értékelése, a különböző feldolgozási és optimalizálási eljárások elemzése. Feladatunk a kiválasztott objektumok és tárgyak megjelenítése kulturális célú, turisztikai, oktatási és kutatói környezetben is.

Az alprojekt keretében feldolgozandó objektumok és tárgyak kiválasztása eddig csak részben történt meg. Lehetőséget látunk további objektumok, tárgyak digitális 3D feldolgozására, így várjuk mindazon intézmények, illetve muzeológusok, régészek, művészettörténészek, építészek javaslatait, akik biztosítani tudják az általuk megajánlott tárgyak, objektumok szakmai dokumentációjának elkészítését, rendelkezésre bocsátását, a felméréshez szükséges engedélyek beszerzését.

Az általunk végzett felmérési, feldolgozási, munka ingyenes, ugyanakkor nem áll módunkban ellentételezni a közreműködők munkáját sem. Közös munkánk busás fizetsége az emlékek megőrzése, a legkorszerűbb technológiákkal való feldolgozása, oktatási, kutatói, turisztikai célú 3D megjelentetése.

Külön felhívjuk a régészek figyelmét arra, amennyiben a 2013-ban folyó ásatások során olyan leletre bukkannak, amely „in-situ” 3D megőrzését fontosnak tartják, jelezzék számunkra, lehetőségeink függvényében segítséget nyújtunk ebben is.

A jelentkezők javaslatai közül a szakmai és technológia szempontok szerint, szakértők bevonásával választjuk ki a feldolgozásra kerülőket.

A munka során elkészülő dokumentumokban, az alprojekt honlapján (www.szime3dar.com), publikációkban és előadásokban természetesen minden esetben megjelöljük a forrásokat, a közreműködőket.

A javaslatokat nem több, mint két (A4) oldalas, lehetőleg képpel illusztrált levélben várjuk 2013. augusztus 31-ig a következő email címre: info@szime3dar.com

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!