tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Régész kongresszus Budapesten, várfeltárás Dombóváron, temetők a határban, AmfiFeszt Óbudán

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2022. augusztus 31-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Csaknem másfél évszázad után ismét a régészet ideiglenes fővárosává válik Budapest, ha csak néhány napra is, hiszen itt rendezik meg az Európai Régészek Szövetségének Világkongresszusát. Hasonló súlyú eseményre 1876-ban került sor, amikor az Ősrégészeti és Embertani Világkongresszus ülésezett Magyarországon. Virágos Gáborral, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettesével beszélgetünk a műsor első perceiben.
Ezután Dombóvárra indulunk, ahol befejeződött a vár feltárásának idei évadja. A fenntartó önkormányzatnak már megvannak a tervei, hogy mit kezdenének a régészeti emlékkel. Riport Berta Adrián ásatásvezető régésszel.
A műsor második felében elsőként Hajdúböszörmény határában járunk. Hónapok óta tart már egy feltárás, amely egy halastó kialakítását előzi meg egy olyan területen, ahol évezredeken át temetkeztek az emberek. Bálint Marianna ásatásvezető régész, a Hajdúsági Múzeum munkatársa és Dani János, a Déri Múzeum régésze kalauzol.
Végül visszatérünk Óbudára, ahol szeptember 10-én és 11-én rendezik meg az AmfiFesztet a katonavárosi amfiteátrumban. Beszélgetés Abonyi Zsanettel, az Aquincumi Múzeum művelődésszervezőjével.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!