tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Régészeti asszisztens képzés: jövőre folytatják

Jövőre folytatódik a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete régészeti asszisztens képzése, de persze nem a mostani hallgatókkal, hiszen ők november végén leteszik vizsgáikat és 2024-ben már diplomájukkal tevékenykedhetnek a feltárásokon - tudatta az NRI Régészeti Hírügynöksége.
 
 
A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete idén év elején indította el régészeti asszisztens képzését, amelyre tizenegy hallgató jelentkezett. Az elmúlt hónapok során az intézmény huszonegy szakembere vett részt a képzésükben, amelynek köszönhetően valamennyien készen állnak rá, hogy november végén sikeres vizsgát tegyenek. Ezzel teljesítik az NRI normáit, a teljes értékű diplomához azonban még egy vizsgát kell tenniük januárban, hogy teljesítményüket elismerjék a felnőttképzési rendszeren belül is.
 
 
Nem lehet túlbecsülni a régészeti asszisztens, más kifejezéssel régészeti technikus munkáját, hiszen tulajdonképpen egyszerre a keze, a szeme, a lába és az agya is a régésznek – mondta el a Régészeti Hírügynökségnek Szalontai Csaba, az NRI Tartalomfejlesztési Igazgatóságának régésze, a képzés szervezője. Hozzátette: fizetős képzést indítottak ugyan, azonban a hallgatók vállalhatták, hogy a vizsgákat követően az intézményben fognak dolgozni, s ebben az esetben a képzési díjat átvállalta az NRI. A tizenegy hallgatóból hárman egyébként korábban is a Nemzeti Régészeti Intézet munkatársai voltak.
Roppant változatos élethelyzetű hallgatók jelentkeztek az első képzési évre, de az közös bennük, hogy valamennyien dolgoztak már ásatáson korábban, így tudták, mire számíthatnak. Mivel többnyire már felépített egzisztenciájuk és állásuk van, valószínűleg nem megy majd egyik pillanatról a másikra a váltás, azonban van közöttük, aki arra készül, hogy legalább napi négy órában dolgozhasson régészeti asszisztensként, így beteljesítve korábbi álmát.
Míg a régészképzés tulajdonképpen zökkenőmentes Magyarországon, éppen a régészeti asszisztensek, régésztechnikusok képzésében volt egy másfél évtizedes szünet, ezért már most is érzékelhető igény az ilyen végzettséggel bíró szakemberekre a jövőben feltehetően fokozódni fog. A Nemzeti Régészeti Intézet az intézmény tudatos és hosszú távú stratégiája miatt határozta el, hogy nekifog az újabb generációk képzésének.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!