tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Római források nyomában, Jáki templom: a megújulás műhelytitkai, régész konferencia Aquincumban

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2021. szeptember 22-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Mi ugyan természetesnek véljük a létét, ám a minket megelőző korokban a mindennapokat elsődlegesen határozta meg az iható víz közelsége. Így volt ez a rómaiaknál is, akik többnyire forrásvízzel igyekeztek éltetni városaikat. A műsor első perceiben Óbudán járunk, ahol ókori források emlékét kutatták a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei. Beszélgetés Fényes Gabriellával, az intézmény régészével. 
Ezután Jákra, az egykori apátsági templomhoz indulunk. Folyik az ikonikus középkori templom felújítása, mi pedig ízelítőt kapunk a műhelytitkokból. Kiderül az is, hogy valóságos nyomozómunkát kell folytatniuk a restaurátoroknak a falképek esetében. Sarkadi Márton építészmérnök, műemlékvédelmi szakértő, a helyreállítási munkák Szombathelyi Egyházmegye által megbízott szakmai koordinátora és Bóna István restaurátor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense kalauzol.
Végül a Budapesti Történeti Múzeum házi régész konferenciájáról, a tudományos eredmények megosztásáról beszélgetünk. Interjú Láng Orsolyával, az Aquincumi Múzeum igazgatójával, a BTM régészeti főigazgató-helyettesével.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!