tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Sibrik-domb: előkerült a római kapu, ásatás Csütörtökhelyen, BTM: csontvázak a kútban

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2022. május 25-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Még el sem kezdődött a szokásos éves nagy ásatási szezon, máris jelentős új falakkal gyarapodott a visegrádi Sibrik-dombi erőd. A területrendezésnek hála előkerült a római kori kapu is. Itt járunk a műsor első perceiben, a kalauzunk Boruzs Katalin ásatásvezető régész, a Mátyás Király Múzeum munkatársa.
Ezután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Radostyánba indulunk. Tavaly év végén már beszámoltunk az itteni templomban elkezdett kutatásról, most kiderül, hogy a falban talált gerenda alapján is középkori e az épület egy része. Beszélgetés Paszternák István régésszel, műemlékvédelmi szakértővel.
A műsor második felében elsőként a hajdani Szepességben, a mai Szlovákia területén járunk. A Magas-Tátra közelében, Csütörtökhelyen áll egy templom, amelynek kápolnája a Kárpát-medence egyik legszebb késő gótikus emléke. Most a belsejében és a tövében is régészek kutattak. Riport Balogh Árpád régész-technikussal.
Végül egy Budán folytatott ásatásról lesz szó, amelyen egy halottakkal teledobált kutat is feltártak a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei. Beszélgetés Mészáros Boglárka ásatásvezető régésszel, a BTM munkatársával.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!