tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Szakonyi Balázs: A pokol kapuja

Szent Patrik Lough Derg szigetén található purgartóriumában nem Tari Lőrinc volt az első, vagy az egyetlen látogató még magyarként sem, azonban az ő története a legismertebb.
 
 
Tari Lőrinc, akit a korabeli források Laurence Rathold de Pasztho (Azaz Rátót nembéli Pászthói Lőrinc) néven emlegetnek, nemes ember volt Luxemburgi Zsigmond udvarában. Az 1411-es beszámolója zarándokútjáról Szent Patrik Purgatóriumába, eredeti példányában elveszett. Középkori másolatai azonban fennmaradtak, például a British Library-ben, míg Magyarországon a Gyöngyösi-kódex őrizte meg a feljegyzést. 
 
 
Később kialakulhatott egy Lőrincre építő néphagyomány is, melyet Tinódi Lantos Sebestyén dolgozott be „Zsigmond király és császárnak krónikája” című elbeszélő művébe. Ebben annyiban tér el az eredetitől, hogy Lőrinc nem említi, hogy  látta volna Zsigmondot a Tisztítótűzben égni. Tinódi szerint Zsigmond annyira megrémült ettől a  látomástól, hogy elzálogosította a Szepesség városait, hogy abból emeltesse engesztelésül a budavári Zsigmond-kápolnát.
 
A teljes történetet a csatolt tanulmányban találja!

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!