tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Szászvár: eldördült a startpisztoly

Hivatalosan is kezdetét vette a Baranya megyei műemlék-együttes újabb kutatást követő helyreállítása. A projekt jövő decemberben lehet készen.
 
 
Ha valaki nem ismeri a szászvári várkastélyt és a Baranya megyei települést, akár országhatáron túl is érezheti magát a családi házak között álló hatalmas várfal, illetve az emeleti szinteken is eredeti kastélyfalak láttán – hiába, nem szoktunk az ennyire ép középkori épületek látványához. A szászvári várkastély valóban az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori épület (és együttes) az országban, amelynek az egyediségét még a tömegén alig változtató barokk átépítés sem rejti el.
A szászvári várkastély egykor a pécsi püspök rezidenciája volt. A középkori udvarház vár jellegét fokozatosan, jórészt a 16. századi erődítésekkel, átépítésekkel nyerte el. Az épület három szint magasságig őrzi a középkori falazatot. Nyugati oldalán egy lépcsőtorony csatlakozik hozzá, boltozatai ma többnyire barokk stílusúak. A vár udvarában – jelenleg még védőréteggel elfedve – az eredeti kövezet található.
 
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - mint az a szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatóból kiderül – a DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0004 azonosító számú, „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” című pályázati támogatás keretében 498.300.000,- forintos támogatási összegből valósítja meg a szászvári műemlék-együttes helyreállítási munkálatait. A tervezett munkák során a kizárólagosan állami tulajdonban tartandó vár főépületének teljes helyreállítása, a korábbi palotaszárny és kaputorony részleges tömegrekonstrukciója és lefedése, valamint a többi középkori falmaradvány romjellegű konzerválása valósul meg. A munkálatok költségeit az MNV Zrt. saját forrásaiból közel 150 millió forinttal egészíti ki, melyből a további régészeti kutatások költségeit fedezi, illetve megvalósítja a várfallal egybeépült barokk kori gazdasági épület teljes rekonstrukcióját.
 
A helyreállítás célja a térség gazdasági életének és turizmusának fellendítése, valamint a várkastély turisztikai pozícionálása. A fejlesztéseknek köszönhetően a vár éves látogatószámának jelentős növekedése várható, ugyanakkor a turisztikai attrakció működtetésével lehetőség nyílik munkahelyteremtésre is. A megújult létesítmény korszerű, hagyományos és interaktív installációkkal várja majd az érdeklődőket, egyebek mellett 3D filmélménnyel, tapintható tárlattal, érintőképernyős időszalaggal, valamint a várkastély korai állapotát bemutató kronoszkópokkal. 
 
A beruházást követően a várkastély egész évben fogadja majd a látogatókat. A főépületben kap helyet „A boszorkányság kultúrtörténete – Boszorkányüldözés és boszorkányperek a késő középkorban” című interaktív kiállítás, létesül továbbá egy középkori játszóház is. 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!