tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Szolnok: megnyílt a látogatóközpont, képzőművészek Vaján, pálos szerzetesek a középkorban Zalában

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2024. június 5-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Több mint hét évvel ezelőtt, 2017 tavaszán hallhattak először a Közkincs-kereső hallgatói arról, hogy Szolnokon szeretnék megidézni a vár emlékét. Az elhatározást régészeti feltárás, majd építkezés követte, néhány napja pedig megnyílt a Várkapu Látogatóközpont, benne egy kiállítással. Szolnokon járunk tehát a műsor első felében, ahol a vár megismerésének még csak az első lépését tették meg. A kalauzunk Kertész Róbert régész, a Damjanich János Múzeum munkatársa, a várkutatás vezetője.
Ezután a vajai várkastélynál járunk. Jelenleg is tart még a Honvéd Művésztelep, amelynek keretében a katonaság kötelékébe tartozó képzőművészek alkotnak a településen. Beszélgetés Molnár Sándorral, a Vay Ádám Múzeum Baráti Kör titkárával és Oravecz András képzőművésszel, nyugállományú honvédtiszttel.
Végül Zalaegerszegre indulunk, ahol a napokban jelenik meg egy könyv a megyében lévő középkori pálos kolostorok kutatásáról. Interjú Simmer Lívia régésszel, a könyv szerkesztőjével, a Göcseji Múzeum munkatársával.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!