tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Téglaégetők Kaposvár határában, avar sírok, avar arany, Mohács: közeleg az évforduló

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2022. április 20-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Az építkezéshez használt téglát évezredeken át nem vásárolták, majd a helyszínre szállították, hanem igyekeztek helyben előállítani. Kaposvár határában hatalmas kemencék maradványaira bukkantak, a kérdés már csak az, milyen épülethez égették bennük a téglákat. Itt járunk a műsor első perceiben, a kalauzunk Molnár István régész, a Rippl-Rónai Múzeum munkatársa.
Ezután Pécsre indulunk, ahol már a bemutatását tervezik Baranya megye nemrégiben feltárt egyik leggazdagabb avar temetőjének. Az aranytárgyakban, temetkezési mellékletekben gazdag sírok többsége bolygatás nélkül maradt fenn, így tudományos szempontból is komoly eredményt hozott a feltárás. Beszélgetés Tóth Zsolttal, a Janus Pannonius Múzeum régészével.
Végül a mohácsi csata tömegsírjainak, illetve az ütközet helyének azonosításáról lesz szó. Vészesen közeleg az ötszázadik évforduló, ám a csatateret kutatók még mindig többnyire maguk finanszírozzák a munkájukat. Interjú Bertók Gábor régésszel, a Janus Pannonius Múzeum igazgatójával, a Mohács 500 Csata- és Hadszíntérkutató Egyesület elnökével.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!