tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Türje: kutatás és helyreállítás, Betlér: a kastély titkai, BTM: középkori épület a kórház udvarán

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2019. október 16-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
A Nyugat-Dunántúl egyik legértékesebb temploma, aminek eddig meglehetősen szomorú sorsa volt. Megkezdődött azonban a kutatás és a tervek szerint helyreállítják, sőt turisztikai célponttá fejlesztik: Türjén járunk a műsor első perceiben, a kalauzunk Orha Zoltán régész, a Göcseji Múzeum munkatársa és Kostyál László művészettörténész, az intézmény igazgatóhelyettese.
Ezután a határon túlra, a mai Szlovákiába indulunk. Az Andrássy-család betléri kastélya páratlan épségben maradt meg a berendezésével együtt, amelynek még mindig vannak titkai: a napokban újabb ősnyomtatványra bukkantak a könyvtárban. Riport Máté Tímeával, a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának igazgatójával.
A műsor végén a Margit híd budai hídfőjénél járunk. Az Irgalmasrendi kórház udvarán lassan véget ér a feltárás, amelynek során az egykori Felhévízhez tartozó középkori épületek maradványait is megtalálták a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei. Beszélgetés Fényes Gabriella és Bencze Zoltán régészekkel, a BTM munkatársaival.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!