tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Újabb épület Kissing faluból, Szolnok: tovább kutatják a török palotát, megújulás Orosházán

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2022. május 18-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Egy középkori falu Buda mai északi határán, amely templomának furcsa módon megőrzött egyik fala híján teljesen eltűnt a föld felszínéről. Most azonban újabb épületet, pontosabban annak a pincéjét tárták fel a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei. Az egykori Kissing falu területén járunk a műsor első perceiben, a kalauzunk Terei György ásatásvezető régész, a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Főosztályának vezetője.
Ezután Szolnokra indulunk, ahol már elkezdődött a láthatatlan várban a korábbi feltárás folytatása. A török kori palotaépület kutatása már eddig is okozott meglepetéseket és most is érdekes leletekre számítanak. Riport Kertész Róbert régésszel, a Damjanich János Múzeum munkatársával, a kutatás vezetőjével.
Végül Orosházán járunk, ahol éppen bezárt a múzeum. Persze csak ideiglenesen, alig több mint egy évre, ugyanis a Nemzeti Kulturális Alap segítségével megújul az állandó kiállítása. Beszélgetés Józó Tamásnéval, az intézmény igazgatójával és Líborné Putnoki Edit könyvtárossal, a pályázat szakmai megvalósítójával.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!