tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Visegrád: látható az I. András ciklus, Zalavár: szerzetesek és klímaváltozás, kiállítás Szigetváron

Közkincs-kereső: műemlékvédelem, régészet, muzeológia. A 2023. július 12-i adás már az archívumban hallgatható.
 
 
Kiállítás, azaz egy kiállítás első fele nyílt meg a napokban Visegrádon, a Salamon-toronyban. A Digitális Legendárium jóvoltából elkészült ciklus a 11. század egy kevésbé közismert korszakát dolgozza fel a Koronázási palást stílusában, szinte képregény-szerűen. Beszélgetés Buzás Gergellyel, a Mátyás Király Múzeum igazgatójával és Hajnal Ödönnel, a Digitális Legendárium ügyvezető igazgatójával.
Ezután Zalavárra indulunk, ahol már a 30. ásatási évad kezdődött el. Bár a templom a homokbányászat áldozatául esett, a bencés kolostornak még azonosíthatóak a maradványai. Hallhatnak egy eddig alig ismert középkori klímaváltozás következményeiről is. A kalauzunk Ritoók Ágnes régész, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének munkatársa és Szőke Béla Miklós régész, tudományos tanácsadó.
Végül Szigetváron járunk, ahol néhány hete új, élményközpontú kiállítás várja az 1566-os ostrom iránt érdeklődő látogatókat. Amit busznak látunk, az valójában időgép. Riport Salamon Ferenc várkapitánnyal.
 

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!