tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Vitány – értékek, felelősség és lehetőségek

Várakkal foglalkozó műemlékes szakemberekként régóta érdeklődünk Vitányvár iránt és 2011-ben egy felkérés alapján a vár megismerésére irányuló önkéntes nap szervezésében vettünk részt. Kelemen Bálint és Rácz Miklós tanulmánya.
A várrom a vértesi erdőség belsejében áll, fenséges, védelem alatt álló természeti környezetben. Milyen hatást tesz az átlagos szemlélőre egy ilyen várrom? A várat felkereső sok látogató a modern ember szemével a természeti környezetet, a rom és a természet harmóniáját csodálja, és éppen ez a harmónia kelti fel a megértésre való törekvést. Felfedezéseket teszünk, amikor bejárjuk és felfogjuk, nagyobbakat és apróbbakat, a jelek segítségével magunkban felépítjük a vár részeit és felidézzük eltűnt, ismeretlen és egyedi valóságát. Egy megragadóan szép tájban, egy érdekfeszítően ismeretlen, távoli korból egy pont, ahová bizonyos módon az itteni emberi tevékenység lenyomata sűrűsödik, s ami ugyanakkor egyedül megmaradt tanúja, érintetlen felülete egy kornak, melytől több száz év választ el. Itt köztünk és az elmúlt, izgalmasan ismeretlen, de mégis izgalmasan kiismerhető kor között nincs semmi közbenső, pillantásunk több száz évet fog át.
Megőrizni a szépséget és a harmóniát és segíteni megérteni a történeti emléket: ez az örökségvédő felelőssége. A folytatás Kelemen Bálint és Rácz Miklós tanulmányában.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!