tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Zsitvay Tibor, Visegrád mecénása

2019-ben emlékeztünk meg Zsitvay Tibor jogász, igazságügyi miniszter, a Magyar Nemzetgyűlés, majd az Országgyűlés Képviselőházának elnöke, a Magyar Turista Szövetség elnöke, majd védnök-elnöke halálának 50. évfordulójáról. Gróf Péter írt összefoglalót visegrádi tevékenységéről.
 
 
A Zsitvay család 1927-ben vette meg Visegrádon a mai Fő u. 17. sz. alatti telken levő házat, amelyet jelentősen átépítettek. Zsitvay Tibor politikai elfoglaltsága mellett is aktívan részt vett Visegrád közéletében: az egyházközségi képviselőtestület tiszteletbeli elnöke volt, támogatta az 1924-ben felszentelt új harang elkészíttetését, 1926-tól volt tagja a Visegrád műemlékeinek feltárását, megóvását és a nagyközönségnek történő bemutatását célul tűző civil szervezetnek, a Visegrádi Várbizottságnak. Politikai kapcsolatait messzemenően igénybe vette, hogy támogatást szerezzen a Várbizottságnak.
Zsitvay Tibor a magyar turistaélet kiemelkedő egyénisége volt, a Magyar Turista Szövetség társelnöke (1921–1923), elnöke (1924–1926), a politikai szerepvállalásai miatt védnök-elnöke, majd 1933 és 1938 között ismét elnöke. A többi között 1933-ban az ő támogatásával épült meg Visegrádon a Nagyvillám hegyen levő kilátó, amelyet 2005-ben újítottak fel és nyilvánították műemlékké, s újra a Zsitvay-kilátó nevet viseli.
 
Folytatás a csatolt tanulmányban!

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!