tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

A legjobb helyen járt a nyári akadémia

A visegrádi királyi palotában tett látogatást a Visegrádi Négyek világörökségi-műemlékes fiatal szakembereinek nyári akadémiája.
 
 
A Visegrádi Együttműködés négy tagországa a kölcsönös tapasztalatszerzés, kapcsolatépítés érdekében indította el világörökségi-műemlékes nyári akadémiáját, amelyből az elsőre még 2009-ben került sor. A tagországok forgóban fogadják az öt-öt delegált fiatal szakembert, akik általában az első két napon Krakkóban üléseznek (a nyári akadémia fő szervezője Lengyelország). Idén azonban a teljes egy hetet Magyarországon töltötték és ennek keretében látogattak el Visegrádra, a királyi palotába, amely a Visegrádi Négyek együttműködésének emblematikus helyszíne is, hiszen 1991-ben itt írta alá a Visegrádi Nyilatkozatot Václav Havel, a Csehszlovák Köztársaság köztársaság elnöke, Lech Wałęsa, a Lengyel Köztársaság elnöke és Antall József, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. Négytagúvá 1993-ban, Csehszlovákia kettészakadásával vált a Visegrádi Együttműködés.
 
 
A királyi palota azért is volt remek döntés (és az akadémia résztvevői által rég várt alkalom), mert a rendezvény fő témája idén a rekonstrukciók kérdésköre volt. A nyári akadémia tagjai Visegrádon kívül Budapestet és Hollókőt keresték még fel.