tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

A palotában jártak a nemzetközi szimpózium résztvevői

A Mátyás Király Múzeum is vendégül látta az 55. Nemzetközi Kerámia Szimpózium résztvevőit. A külföldi szakemberek a visegrádi királyi palotában elsősorban a kályhákkal, kályhacsempékkel és kerámia-leletekkel ismerkedhettek meg.
 
 
Budapest adott otthont a szeptember 4-ével kezdődő héten az 55. Nemzetközi Kerámia Szimpóziumnak. A rendkívül rangos, német kezdeményezésre még 1968-ban létrejött találkozó-sorozat idei programját a Magyar Nemzeti Múzeum szervezte a Néprajzi Múzeum közreműködésével. Az idei év fő témája A kerámia, mint kulturális megnyilvánulás volt. Az előadásokban nagy hangsúlyt kaptak a Duna és Európai nagy folyamai mint a termelés, a kereskedelem közvetítői, valamint a kulturális hatások útvonalai.
 
 
A budapesti előadásokat szakmai kirándulások követték. Ennek keretében került sor a visegrádi tanulmányútra, amely során a nyolc országból érkezett szakemberek a királyi palotában ismerkedtek meg az ottani kerámia-anyaggal. A Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese által vezetett csapatnak kollégáink: Grósz Zsuzsanna restaurátor és Kocsis Edit régész tartottak bemutatót, illetve kalauzolták őket a palotában.
 
2023. szeptember 9.