tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Dunakapu tér: kerékpár garázsnak elég a hely – képgalériával

Befejeződött a feltárás a győri Dunakapu téren, bár a régészek még a hónap közepéig dolgozhatnak a területen. Hogy azután mi lesz, egyelőre rejtély.


Az eredeti tervek szerint a mintegy 9 ezer négyzetméteres feltárási területen 5 méter mélységig végezhettek ásatást a Xantus János múzeum szakemberei. Az Archeologia értesülése szerint a munkával mintegy 70-75 százalékban végeztek, hiszen a hatalmas mennyiségű feltöltés miatt a kitűzött mélységet – ami elvileg már nem a közép-, hanem a római kor szintje – a teljes területen nem sikerült elérni.
A feltáráson szembetűnő a nagyon jó minőségű falmaradványok nagy mennyisége, amelyeknek egy része a 16. században, az erődítés során épült. Az ekkor készült bástyákat földdel töltötték fel, amelyben viszonylag gazdagon fordultak elő a másodlagos leletek. Némely részleteket már az ásatás során, annak folytatása érdekében el kellett bontani (ez lett a sorsa a tér déli részén egykor álló pattantyúsházak maradványai egy részének is), az azonban még nem ismert, hogy a hatóságok mely további részleteket ítélnek majd elbonthatónak. Amennyiben a tervezett mélygarázs kivitelezése elkezdődik, erre nyilván sor kerül, hiszen a szűk falszorosokban autóval aligha, legfeljebb biciklivel lehetne közlekedni és parkolni.
Ugyan az ásatási szezonban a térnek is nevet adó Duna kapu maradványainak az előkerülésére számítottak, a falmaradványok vélhetően a hídra felvezető út alatt vannak. Itt a terepszint tervezett három méteres lemélyítésére az elkövetkező hetekben kerülhet sor, a város álláspontja szerint gépi földmunkával, régészeti megfigyelés mellett.

Fotóink a feltárásról október közepén készültek

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!