tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Folytatódik az ispáni vár feltárása

Félidejénél tart a Visegrád Sibrik-dombi római erőd és ispáni vár idei régészeti kutatása. A cél a valószínűleg Szent László király korában épült torony eddig ismeretlen részének és a hozzá csatlakozó várfalaknak a feltárása.
 
 
A tavalyi ásatási évad során a már évtizedekkel korábban feltárt és bemutatott római korban épült torony mellett alig néhány lépésnyire egy 11-12. században épült, némiképp kisebb torony egyik felét azonosították és kutatták meg a Visegrádi Mátyás Király Múzeum szakemberei Boruzs Katalin vezetésével. A római korból származó és még a középkor elején is használt toronyról már a korábbi ásatások alapján tudjuk, hogy egy tűzvészben pusztult el, amelyet egy I. (Szent) László pénz datált. A tavaly azonosított tornyot ennek részleges visszabontása után, a kialakítása alapján még a 11. század végén, legkésőbb a 12. század elején építették mellette, egy kisebb római torony helyén.
 
 
 
Az idei feltárási évad célja, hogy megismerjék a középkori torony másik felét, valamint a hozzá csatlakozó várfalat is. Az első eredmények alapján úgy tűnik, hogy ezt a várfalszakaszt az alapozásával együtt elbontották, feltehetően még a középkor folyamán, valószínűleg a tatárjárás után létesített alsóvár, illetve a ma Salamon-toronyként ismert lakótorony építéséhez. 
 
 
Az ismét a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló feltárás augusztus második hetéig tart a tervek szerint.