tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Fotópályázat: Mutasd meg a középkort

Fotópályázatot hirdet a visegrádi Mátyás Király Múzeum, az Archeologia – Altum Castrum Online és a műemlékem.hu. Időutaz(tat)ók előnyben!


Visegrád különösen a 14. század első felétől a magyar királyság egyik különösen virágzó települése volt. A római erőd alapjaira épült ispáni vár és a hozzá kapcsolódó település ugyan már az államalapítás tájától létezett, ám a tatárjárás után kiépített vára igazi jelentőségre I. Károly (Károly Róbert) idején tett szert, amikor királyi székhellyé vált. Az első Anjou uralkodó palotát is építtetett a várhegy lábánál. 1335-ben Visegrádon királytalálkozóra is sor került. Fia, I. (Nagy) Lajos új palotát emelt, amelyet több mint egy évszázad után Mátyás király építtetett át és bővített fényűző késő gótikus, kora reneszánsz székhellyé. Bár a palota nagyrészt elpusztult a későbbiekben, a rekonstrukciónak hála ma újra látható. Fennmaradtak más középkori emlékek is a településen. Ezek bemutatása a fotópályázat célja.
 
Egy pályázó korlátlan számú képpel nevezhet, amelyeknél nem kizáró ok, ha szerepeltek már más kiállításokon. A pályázónak elsőként regisztrálnia kell az Archeologia – Altum Castrum Online portálon (www.archeologia.hu). Ez a regisztráció egyúttal szabad, díjtalan belépést is biztosít február 16-án és 23-án a palota területére, (a Fellegvárba nem!). Ebből a célból regisztrálni február 15-ig lehet. A pályázatra szánt fényképeket a műemlékem.hu portálon (www.muemlekem.hu) lehet majd feltölteni február 16-tól 28-ig (ehhez újabb regisztráció szükséges). A képeknek legalább 2 MB méretűeknek kell lenniük, mert a zsűri által legjobbnak kiválasztott alkotásokat kiállítás keretében mutatják be március közepe után a Mátyás Király Múzeumban. A zsűri tagjai: Buzás Gergely, az intézmény igazgatója, Hack Róbert fotóművész és Kovács Olivér, a műemlékem.hu szerkesztője.
 
A legjobbnak ítélt visegrádi kép készítője egy hosszú hétvégét tölthet el családjával a múzeum vendégházában a palota területén, illetve könyvjutalmat kap. Könyvjutalom jár a második és harmadik helyezettnek is. Lesz közönségdíj is, amelyet annak a képnek a készítője kap meg, amelyet legtöbben lájkoltak a műemlékem.hu portálra feltöltött, nyilvános fotók közül.
 
A visegrádi témájú képeken kívül lesz egy különdíj is, amelyet a legjobb nem visegrádi, de középkori témát feldolgozó, bemutató alkotás készítője kap meg. A díja azonos a pályázat első helyezettével. A díjátadóra a kiállítás megnyitóján kerül sor.
 
A kiállítás a jelenlegi pályázaton túl bemutatja a műemlékem.hu fotópályázatának korábbi munkáit is, csaknem öt év terméséből, a korábbi kiállítások anyagából válogatva, néhány új alkotással frissítve. A tárlat május elejéig a visegrádi királyi palota időszaki kiállításaként tekinthető majd meg, ezután átköltözik a Salamon-toronyban lévő kiállítóhelyre.
 
Jó fényeket kívánnak a szervezők!