tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Könyvajánló: Papp Adrienn: Török fürdők Magyarországon

Néhány héttel ezelőtt jelent meg a török kor egyik legjobb régész kutatójának kötete, amely elsősorban a nagyközönséget avatja be a török fürdők (és általában a korszak oszmán építészete) világába.
 
 
Az elmúlt bő egy évtizedben több budapesti, azaz budai, török kori fürdőépületet is felújítottak, s ezeket a munkákat újabb régészeti kutatások előzték meg. Papp Adrienn, a Budapesti Történeti Múzeum régészeként több helyütt is a feltárások vezetője volt, ahol nem, ott is bekapcsolódott az ásatásokba, így aligha van kortársaink közt autentikusabb szakember, aki a „Török fürdők régészeti emlékei Magyarországon” című könyvet megírhatta volna. Mert bár az ország területén legalább negyvenhat fürdő létezéséről számolnak be a források, ezek közül csak tizenhat maradt fenn akár kutatható, azonosítható romként, olyanokat pedig, amelyeket a mai napig használnak – a termálvíznek köszönhetően – csak Budán találunk.
 
 
A könyv a nagyközönséget szólítja meg elsősorban, ennek megfelelően nem csöppenünk bele egyből a török kori medencékbe – az oszmán birodalom rövid történetével, majd építészettörténetével kezd, rövid, de alapos összefoglalót nyújtva a legfontosabb épülettípusokról. Ezt követi a hódoltság területének építészete, s szinte észrevétlenül sokasodnak az információk: az élvezetes, mesélő tempó elfedi, hogy komoly adagban kapja a tudományos ismeretterjesztést az olvasó. A fürdőtípusokról, a használatukról, gazdasági, társadalmi szerepükről éppúgy olvashatunk, mint kutatástörténetükről. A kötet csaknem fele egyenként, részletesen ismerteti az ismert magyarországi török fürdőket, a ma is használtaktól egész a feltárt, de visszatakart maradványokig. A könyvet jegyzetek, glosszárium, irodalom zárja, vagyis ide érve mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy egy rendes tudományos munkát olvashatott, s kevesebb, mint 150 oldalon megkapta a téma ma hozzáférhető legátfogóbb – mi több, egyetlen – összefoglalóját. A kötetet térképek, rajzok, fotók illusztrálják, utóbbiak gyakran a kutatás közbeni, már nem látható állapotokat is megmutatják. 
A „Török fürdők régészeti emlékei Magyarországon” című könyvet az Archeolingua Alapítvány adta ki, megvásárolni a budapesti Teréz körúti irodájukban lehet.