Korok ízei, korok konyhája
A kísérleti régészet esetenként ugyancsak ínycsiklandozó lehet. Példa rá ez a kisfilm.


Visegrádon az elmúlt esztendőkben, évente két alkalommal különleges munkára kerül sor.
Kísérleti régészetről beszélünk, mely gyakorlati értelemben különböző ételek elkészítése, sütés- főzés.
Azonban ez nem hétköznapi és több szempontból is különleges.
Buzás Gergely kezdeményezésére a palota királyi magánkonyhájában szakemberek- történészek, régészek, szakácsok, pékek- igyekeznek rekonstruálni, hogy a középkori ember –főként főúri étkezései- milyen íz harmóniákkal találkozhatott. Mindezek eredeti helyszínen, korhű eszközökkel és technológiai fogásokkal történnek. Visegrádon a konyhai munkát Kohári Gabriella (Régész, Phd hallgató, www.kozepkorikonyha.hu), vezeti, több más szakember részvételével. Filmünk célja, hogy bemutassuk a középkori konyha hangulatát, az ételkészítés folyamatát, s a receptek segítségével ezeket a néző is bátran elkészíthesse. A filmben szereplő többi szakember, Balku Anett (Bethlen Gábor Hagyományőrség, www.bghe.hu), Zay Orsolya (Régész, Történész, Magyar Nemzeti Múzeum, www.bghe.hu), Pláner Lajos (Ipso Facto alapítvány, www.korokizei.hu), Visegrádon kívül más-más történelmi helyszíneken is–Sárospatak, Kisnána, Komárom, Ópusztaszer- mosolyt csalt a látogatók arcára.
Alapítványunk feltett szándéka, hogy ezzel a kisfilmmel, egy sorozatot indítson el, mely filmekben bemutatjuk különböző korszakok ételkészítési eljárásait, érdekes fogásait.
Legközelebb május 2-án és 3-án, a Mátyás Király Napok idején tekinthetik meg a visegrádi palota középkori konyháját működés közben.
-
Csorba László: egy éve a BTM élén, Szeged: ásatás a Dóm téren
2025-04-19 14:17:08 -
A visegrádi ferences kolostor 2023–2024. évi kutatásai
2025-04-13 17:40:33 -
MS mester és kora: a romlás virágai?
2025-04-09 17:43:55 -
BTM: Szent Margit emlékezete és kutatása, Jagelló-kor: válság és virágzás
2025-04-09 17:34:50 -
Kiemelik a Mithras-szentélyt Óbudán, visszatérnek a nyolcvanas évek a múzeumba Zalaegerszegen
2025-03-31 10:19:44 - További cikkek megjelenítéséhez kattints ide!