tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Krakkó régészeti kincsei

Május 18-án 15 órakor nyitják meg a Budapesti Történeti Múzeumban Wiesław Majka rendhagyó, történelmi fotókiállítását.

Krakkó város Főterén (Rynek Główny) 2005 augusztusában kezdődtek meg az ásatások egy a Várostörténeti Múzeumhoz és a tér közepén álló Posztócsarnok (Sukiennice) épületéhez tartozó földalatti objektum kiépítésének céljából. Ezek a régészeti munkálatok Európa legnagyobb, 200x200 méteres középkori piacterének mintegy öt százalékát érintették.

A feltárások során felszínre került régészeti kincsekből bőséges, igazi turistalátványosságnak minősülő történeti anyag gyűlt össze.

A földalatti kiállítótér kialakításakor az volt a cél, hogy korszerű kiállítási technikák és eszközök segítségével egy a hagyományostól eltérő, újfajta, színes és látványos tárlat fogadja a látogatókat. A tér kialakítását szcenográfusokra bízták, a hagyományos maketteket virtuális makettek váltották fel. A látogatóknak kivetítőkön megjelenő háromdimenziós képek mutatják be a régi város, Krakkó, mint korabeli középkori metropolis működését és életét. A temérdek történelmi kincs, régészeti anyag eszmei, didaktikai értéke felbecsülhetetlen s a feltárt dokumentumok azt bizonyítják, hogy a város korabeli polgárainak életszínvonala semmiben sem maradt el a londoni, párizsi, prágai polgárokétól.

Wiesław Majka 1957-ben született, Krakkóban. A Lengyel Újságíró szövetség tagja. 1993 óta dokumentálja Krakkó színeváltozásait, feltáruló kincseit. A művész fotóiból nyíló kiállítás a Krakkó főterén végzett ásatások során előkerült páratlan szépségű történelmi emlékeket mutatja be. Majka munkáiból számos önálló kiállítás született már hazájában és külföldön egyaránt.

A június 10-ig megtekinthető kiállítás szervezői a Budapesti Történeti Múzeum, Krakkó Város, és a Krakkói Várostörténeti Múzeum.