tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Látható a Chronica Hungarorum

Csaknem száz fénykép mutatja be a középkori magyar királyság, azon belül is leginkább az Árpád-kor legreprezentatívabb tárgyi emlékanyagát a Salamon-toronyban.
 
 
Tizennégy év alatt készült több ezer képből válogatták ki azt a kiállítási anyagot, amely a középkori magyar királyság tárgyi- (és részben épített) emlékeinek legjavát mutatja be. Borbély Béla fotográfus a történelem iránti szeretete ihletésére kezdett neki Magyarország fény-képes krónikája (ez a kiállítás alcíme) megörökítéséhez. A bemutatásra szánt tárgyak, helyszínek, faragványok listáját az egy éve elhunyt Siklósi Gyula régésszel állították össze, s pontosították, változtatták menet közben.
A fotókiállításon megtekinthetjük a legjavát annak a tárgyi anyagnak, amely a középkorból, különösen az Árpád-ház idejéből ránk maradt, de egész a 15. századig kalauzolnak a felvételek. Külön értéket jelentenek az egyébként alig látható, megközelíthető tárgyakról készült fényképek, mint akár a margitszigeti korona, vagy az egyházi kincstárakban őrzött ereklyék. A korai pénzekről részletes nagyításokat láthatunk. A tárlaton megjelennek a korszakhoz kötődő építmények, azok díszítőelemei is.
A Chronica Hungarorum – Magyarország fény-képes krónikája című kiállítást Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója nyitotta meg, s 2018. augusztus 26-ig tekinthető meg a Salamon-torony első emeletén.