tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Május 1-jén nyit a visegrádi királyi palota

Szombaton, május 1-jén megnyitja kapuját a látogatók előtt a visegrádi királyi palota, amennyiben addig országosan sikerül elérni a négymillió oltottat. A belépéshez a jegyváltáson kívül felnőtteknél védettségi igazolvány is szükséges.

A tervek szerint még áprilisban sikerül elérni a 4 millió oltottat országosan, így az enyhítések következő lépcsőjének hála újra megnyithatják a visegrádi királyi palotát a látogatók előtt. A műemlékegyüttes november óta zárva tartott, ám ez az időszak sem telt el dologtalanul a múzeumban.

Elsősorban a digitalizáció terén tettünk nagy lépéseket az elmúlt csaknem fél év során” - mondta el Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatója. „A Pazirik Kft-vel együttműködve megújult a mobiltelefonos alkalmazásunk, amelynek a leglátványosabb eleme, hogy a használói a mai helyzetre vetítve megnézhetik a palota homlokzatainak 1400 és 1500 körüli állapotát is. Természetesen ezen kívül rengeteg írott és képi információ is elérhető az alkalmazáson belül. Szintén jelentős eredmény, hogy a 4iG Mensor3D lézerszkenner technológiával teljes egészében digitalizálta a palotát, amely így virtuális séta keretében járható be. Itt szintén nagy mennyiségű csatolt információt talál az érdeklődő.

Mind a mobilalkalmazás, mind a digitalizált palota hasznos kiegészítője lehet a palota felkeresésének, hiszen különösen az utóbbi virtuális idegenvezetőként is használható. Vagyis a látogató a saját tempójában járhatja be a műemlékegyüttes egyes részeit, s kedvére időzhet a neki jobban tetsző részleteknél.

Erre nagy szükség is lehet május 1-jétől, hiszen 4 millió oltott esetén kinyit a palota. Visegrádot – ahogyan tavaly is – immár hajóval is felkereshetik a kirándulók Budapestről, s kirándulóbuszok is járni fognak a városban. A belépéshez a jegyváltáson kívül védettségi igazolvány is szükséges felnőttek esetében, s a múzeum munkatársai fokozottan kérik minden érdeklődőtől, hogy a plasztikkártyát tartsa magánál és mutassa be, hiszen a rendelkezések értelmében nincs módjuk felmentést adni a kötelezettség alól.

Fotó, szöveg: Kovács Olivér