tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Megjelent A késő középkori magyar királyok sírjai

Megjelent és szombaton a könyvhéten megvásárolható Buzás Gergely – Kovács Olivér: A késő középkori magyar királyok sírjai című könyve.
 
 
Az Archeologia – Altum Castrum Online olvasói 2017-től követhették figyelemmel az egyes magyar uralkodók temetkezéseivel részletesen foglalkozó cikkeket, s a sorozatnak első állomásaként 2019-ben jelent meg az a könyv, amely az Árpád-házi királyok sírjait (és persze a dinasztia történetét) tárgyalta. A cikksorozat ugyanakkor folytatódott a honlapon, amelynek újabb gyümölcse a most megjelent, A késő középkori magyar királyok sírjai című kötet. Ez persze ismét más és több, mint az Archeologián megjelent cikkek sorozata: a szerzők nem csak jegyzetekkel látták el a szöveget, de jelentősen, elsősorban európai – mind történeti-, mind művészettörténeti – kitekintéssel bővítették ki a témát. A könyv egyben nyitánya a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete által indított tudományos programnak is, amely a középkori uralkodók temetkezéseinek kutatását tűzte ki célul.
A könyv a Magyar Nemzeti Múzeum kiadásában látott napvilágot, első dedikálására a könyvhéten az intézmény standján kerül sor a Budapesten, a Vörösmarty téren szombaton 15 órától. A kötetet a helyszínen, majd a későbbiekben a Nemzeti Múzeum, valamint a visegrádi Mátyás Király Múzeum múzeumboltjában lehet megvásárolni. Hamarosan a könyvesbolti forgalmazása is kezdetét veszi.
 
2023. június 9.

Érdekesnek, hasznosnak találta a cikket? Jelentkezzen magazinunk állandó olvasójának!