tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Megnyílt a Visegrád harcosai

Egyszerre állandó kiállítás és múzeumpedagógiai foglalkoztató. Megnyílt a Visegrád harcosai a királyi palotában.
 
 
Megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeumának új állandó kiállítása a visegrádi királyi palotában. A tárlat a településhez kötődő harcosokat és azok fegyverzetét, ruházatát mutatja be a késő római kortól a kora újkorig, vagyis a 4. és a 17. század közötti időszakban. Az összesen 14 nagyméretű „illusztráció” vagyis fotó és szöveges leírás mellett a kiállításon látható a múzeum gazdag fegyvergyűjteményéből egy válogatás. A hetvenes évekig ez a kollekció a szokásos ásatási leleteken kívül a dunai mederkotrásoknak hála is rendre bővült, azonban az utóbbi évtizedekben már az ilyen jellegű leletanyag láthatatlanná lett a múzeum számára – az így fellelt tárgyak feltehetően a feketepiacra kerülnek.
 
 
 
A Visegrád harcosai nem csupán kiállítás, de múzeumpedagógiai foglalkoztató is. Fegyverteremként lehetőséget nyújt az iskolai osztályok ismereteinek bővítésére, ráadásul az elhelyezett fegyvermásolatokat ilyenkor felügyelettel kézbe is lehet venni. Amennyiben nincs foglalkozás, a terem kiállításként a látogatók számára is nyitva áll.
 
 
A Visegrád harcosai nem jött volna létre a hagyományőrzők segítsége, aktív közreműködése nélkül. Ezen csoportok tagjai szerepelnek a kiállítás fotóin is, ők azok, akik illusztrálják egy-egy korszak tipikus harcosát.