tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Meséld El Te! - Elkezdődött!

Ahány túra, annyi mese! –  kezdetét veszi a Középkori templomok útja élményeinek megosztására buzdító „Meséld El Te!” pályázat.
 
 
A Középkori templomok útja még 2009-ben célul tűzte ki a Felső-Tisza-vidék, a Partium és később Kárpátalja középkori egyházi öröksége iránt a figyelem felkeltését. A programnak mára azonban ennél jóval messzebbre sikerült eljutnia. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács által elindított programot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség, a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Királyhágómelléki Egyházkerület folytatta. 2012-ben indulhatott el az eddigi legnagyobb volumenű fejlesztés a Középkori templomok útján. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával, a „Középkori templomok útjának turisztikai attrakciófejlesztése” című projekt keretében több szatmári és partiumi templom műemléki helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése valósul meg.  Több kiemelkedő jelentőségű határmenti magyarországi és partiumi templom műemléki helyreállítására sikerült európai uniós támogatást bevonni. Számos rendkívül látványos műemlék helyreállítása zajlik a Partiumban, amelyeknek a csökkenő gyülekezeti létszám miatt halványultak az elmúlt évtizedekben az esélyei a megújulásra. A Középkori templomok útja az elmúlt évek során rendkívül dinamikusan fejlődött és bővült, mára az egyik legjelentősebb fejlődési potenciállal bíró tematikus útja lett a térségnek. A program az elmúlt években országos egyházi, politikai és szakmai támogatást szerzett, 2012. decemberében elnyerte a Magyar Turizmus Zrt. által alapított „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítési díjat, elismerve ezzel az útvonal kiemelkedő kulturális és idegenforgalmi jelentőségét. 
A Középkori templomok útja, a valaha egy történeti régiót alkotó Északkelet-Magyarország, Kárpátalja, valamint a Partium középkori egyházi örökségén vezet át, ott ahol a középkori templomok egyedülálló gazdaságban és szépségben sorakoznak. A középkori templomok földjét örökségtúrák szegélyezik, amelyek e vidék felfedezését és megélését segítik. Az örökségtúrák középkori templomok, várak, kastélyok, irodalmi és történelmi emlékhelyek világán vezetnek át. Az épített és szellemi örökség mellett az érintetlen természet, az alföldi vegetációk utolsó bástyái, a Kárpátok ölelése és a háborgó folyók teszik igazán különlegessé ezt a tájat, ahol még érezni a hely szellemét és a történelmet formáló erőket. 
Ahány túra, annyi mese! – 2014. júliusában kezdetét vette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által kiírt „Meséld El Te!” pályázat. A Középkori templomok útja megismeréséhez, megismertetéséhez ezúttal nem hallgatóságot, hanem mesélőket keresünk, olyan túrázókat, akik képekben és szavakban is megörökítik emlékeiket. A „Meséld El Te!” pályázati felhívás olyan túrázókat keres, akik elindulnak a Középkori templomok útja bejárására és szeretnék megörökíteni, megosztani élményeiket. Olyan lehetőséget nyitunk a túrázók, vándorok, kultúrát keresők előtt, amelyre nem volt példa korábban. Azt kérjük, ők meséljék el másoknak élményeiket, ők tegyenek tanúbizonyoságot arról a páratlan kincsről, amelyet a Középkori templomok útja tartogat. Fotósok, mesélők, túrázók figyelem, indul az év egyik legnagyobb kalandja!
A pályázatok feltöltésére 2014. szeptember 7-én éjfélig van lehetőség. Ezután kerül sor a zsűrizésre szeptember 14-ig, majd az eredményhirdetésre, illetve a díjátadásra 2014. szeptember végén. 
A „Meséld El Te!” pályázat fődíja egy éves, havi bruttó 20000 Ft, összesen bruttó 240 ezer forint értékű blog-szerződés, melynek keretében a győztes oszthatja meg az anyaggyűjtés során, vagy annak folytatásaként megélt élményeit, fotóit, illetve új történeteket. A zsűri által kiemelt pályázati munkák megjelennek nyomtatásban is limitált példányszámban, amelyből természetesen a nyertesek is részesülnek, így ténylegesen is elkészül a saját könyvük, amely felkerülhet a polcokra. Továbbá a legjobb pályamunkák szálláshely és vendéglátóhely utalványokban részesülnek, amelyeket a Középkori templomok útja mentén ajánlanak fel szolgáltatók, hogy jövőre is vendégei lehessenek ennek a csodálatos vidéknek. Végül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség ajándékkönyv csomagot ajánl fel a legjobbaknak.
További információ a www.temple-tour.eu vagy a www.templomut.hu honlapon. A szerkesztő felület közvetlenül is elérhető az alábbi címeken: www.temple-tour.eu/meseldelte vagy www.templomut.hu/meseldelte. 
Felmerülő kérdés esetén keressen bennünket az alábbi elérhetőségeken:
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei 
Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.
4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 7.
Tel. +36 42 508-360
E-mail: info@szszbmfu.hu
Tehát Meséld El Te! - mi pedig várjuk az élményeket.