tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Műhelykonferencia: régészeti állattan

2013. június 14-e és 16-a között rendezik meg a tudományos eszmecserét a visegrádi Mátyás Király Múzeumban. Előadók, hallgatók jelentkezését várják.

A régészeti állattan interdiszciplináris tudománya a régészeti lelőhelyekről előkerült állatmaradványok meghatározásával, elemzésével, természet-és társadalomtudományi értelmezésével foglalkozik. Szélesebb értelemben vett célja az egykor élt emberek, közösségek, kultúrák mindennapi életének, állattartási szokásainak, a korabeli ember-állat kapcsolat különböző szintű aspektusainak hiteles ábrázolása és rekonstruálása.

A visegrádi Mátyás Király Múzeum 2001 óta évente két alkalommal ad otthont a régészeti állattan hazai és külföldi művelőinek. A 2013. júniusában esedékes találkozónkat szélesebb körben is szeretnénk meghirdetni. A legfrissebb kutatási eredmények mellett várunk a témához bármilyen értelemben kapcsolható (archeozoológiai leletegyüttesek, állattemetkezések, tafonómia, háziállat-és vadászattörténet, állati eredetű nyersanyagok, állatábrázolások, állatokhoz fűződő nyelvemlékek/írásos források,stb.) előadást, posztert is.

 

Részletek a csatolt jelentkezési lapon