tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Nem múlt el nyomtalanul… - Honfoglalás kori leletek Pest megyében

A kiállítandó leletek több mint másfél évszázad alatt kerültek elő a régióban, nem elhanyagolható hányaduk ennek ellenére még publikálatlan, így gyűjteményes megjelenítésük tudományos újdonságnak is számít.

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának gyűjteménye az elmúlt két évben örvendetes módon több honfoglalás kori lelettel gyarapodott – kiemelkedik köztük a Bugyi község határában feltárt sír aranyozott ezüst tarsolylemeze. A felfedezéseket széles körű érdeklődés övezte mind a lakosság és a sajtó, mind a múzeumi és régészeti szakma köreiben, ezért tavaly ősszel nagy sikerű, néhány hetes tárlaton mutattuk be az anyagot a szentendrei Képtárban. A továbbiakban azonban szeretnénk egyéb helyszíneken is megrendezni a kiállítást, mivel immáron évtizedek teltek el anélkül, hogy hazánk történelmének eme fontos korszaka önálló régészeti tárlaton jelent volna meg Pest megyében. Figyelembe véve, hogy a korszak régészeti leleteit bemutató kiállításra országosan sem volt példa az elmúlt tizenöt évben, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága Szentendre, Cegléd és Vác után Visegrádon is a közönség elé tárja az új eredményeket – valamint a megye területén korábban előkerült 10. századi kincseket.

A kiállítandó leletek több mint másfél évszázad alatt kerültek elő a régióban, nem elhanyagolható hányaduk ennek ellenére még publikálatlan, így gyűjteményes megjelenítésük tudományos újdonságnak is számít. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának legfrissebb szerzeményei a Dabas és Bugyi térségében 2010–2011-ben előkerült leletek, melyek a múzeumi szervezet szakmai munkájának, és a civilekkel, lokálpatriótákkal létrejött gyümölcsöző együttműködésének méltó koronájává váltak. A „klasszikus” honfoglalás kori tárgyak, ékszerek mellett megjelennek az egyszerűbb, szegényesebbnek mondható temetők leletei is, valamint a korszakhoz köthető településásatások anyagából is rövid ízelítőt adunk. A kiválasztott leletek segítségével a lehető legtöbb tárgytípust, jelenséget szeretnénk átfogóan bemutatni a látogatóknak, s az egykori valóságban betöltött szerepük érzékeltetése is a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vándorkiállításának fontos momentuma.

A „Nem múlt el nyomtalanul” című kiállítás a történelmi ismeretek általános bővítése, és a ránk maradt kincsek nyújtotta esztétikai élmények mellett a kulturális örökségvédelem folyamatába, és a régészek munkájába is izgalmas betekintést enged.

Füredi Ágnes

régész, a kiállítás kurátora

Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága

 

Visegrád, Királyi Palota, 2012. július 27-október 28.

A megnyitó időpontja: 2012. július 27, péntek, 15 óra

A megnyitó helyszíne: Visegrád, Királyi Palota (Fő utca 23.)