tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Nyelv nem akadály

Különösen angol nyelvű mutációja miatt érdekes a Magyar Régészet című, az Archaeolingua Alapítvány gondozásában megjelenő honlap.

Ugyan a régészet hírei napjainkban már viszonylag rendszeresen megjelennek és hozzáférhetők az interneten – persze korántsem teljes körűen, nem beszélve a korábbi, még a netes ősrobbanást megelőző publikációkról –, mégis gondban lehet az a magyarul nem tudó érdeklődő, aki a szakma magyarországi eredményeire kíváncsi. A szakmában tevékenykedőknek gyakran az is gondot okoz, hogy ásatási jelentésüket magyarul megírják (ez a túlhajszoltságból eredő nyomás nyilván tovább fog enyhülni a beruházások csökkenésével, illetve az örökségvédelmi törvény többszöri módosításával – bár ennek kár volna örülni), nemhogy kockáztatva a bokatörést az angol nyelv buktatói közt lefordítsák és úgy igyekezzenek publikálni. Lehetséges volna természetesen a szakfordítás is, ám az hazai viszonyokban az esetek többségében ésszerűtlenül drága.

A Magyar Régészet talán legfontosabb küldetése, hogy a szakma eredményeit nem csupán hazai körben publikálja, de angol nyelven elérhetővé teszi elvileg bárki számára. Az internetes világban viszonylag szokatlan módon, egy nyomtatott, negyedéves periodika megjelenésének megfelelően évi négy „számot” adnak közre, amire nyilván a megszokottnál sokkalta komolyabb utómunka miatt van szükség. A 2012 őszi szám néhány nappal ezelőtt jelent meg: jó lapozgatást kívánunk benne!

A honlap elérhetődége: http://www.magyarregeszet.hu/