tematikus keresés térképes keresés közkincs-kereső

Sibrik-domb: megtekinthetőek lesznek az újonnan feltárt falak

Befejeződött a 2020-as ásatási idény a visegrádi Sibrik-dombon. Az eredményét a feltáró régész vezetésével tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 19-én, a Kulturális Örökség Napjain.
 
 
Az idei kutatás elsődleges célja a tavaly azonosított és csak részben feltárt a 11. század utolsó negyedére, esetleg a 12. század elejére keltezhető torony és a hozzá csatlakozó erődfal vizsgálata volt. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának, valamint a nagy számban résztvevő, évek óta visszajáró önkénteseknek köszönhetően sikerült elvégezni ezeket a munkálatokat.
A körülbelül 6-szor 9 méter nagyságú, lizénákkal erősített, kváderfalu középkori tornyot egy római kori U-alakú torony falainak felhasználásával alakították ki. Mögötte mintegy 10-11 méteres szakaszon a római kori táborfalat is visszabontották és megerősítették. Az erődfal belső oldala mentén római kori épület falszakaszai és padló alatt futó csatornája került napvilágra. A római kori építkezések idejére a bélyeges téglák utalnak, amelyeken Terentius dux neve olvasható.
 
 
Az ásatási terület déli részén egy szintén középkori, a másik toronyhoz hasonló technikával, készült falszakasz bukkant elő, ami talán egy újabb, az 1950-es években csak részlegesen megkutatott középkori torony részlete lehet. Közelében ág- és vesszőlenyomatos paticsdarabokat, valamint egy nagyobb fémolvasztó-kemence maradványát sikerült megfigyelni egy 9. századi kerámiával keltezett rétegben. A feltárás ideje alatt folyamatosan jelenlévő, múzeumbarát fémkeresősök munkájának eredményeképpen számos kisebb-nagyobb bronztárgy (pl. szíjvégek, fibulák) mellett 430 római bronzérem és 2 középkori ezüstérem is gazdagítja a Mátyás Király Múzeum gyűjteményét. 
A feltárt jelenségek helyszíni vezetéssel 2020. szeptember 19-én, szombaton 10 órakor tekinthetők meg.